CGTN: Velká rodina ŠOS se rozšiřuje a zahajuje novou kapitolu spolupráce

PEKING, 5. července 2024 /PRNewswire/ — Ve středu se v Kazachstánu uskutečnilo slavnostní otevření Transkaspické mezinárodní dopravní cesty, která znamená premiéru čínských nákladních vozidel využívajících silniční dopravní trasu k dosažení Kaspického moře.

Již předtím udržovaly dva roky bezproblémový provoz na trase Čína-Evropa přes Kaspické moře nákladní vlaky vyjíždějící z Číny. Nyní byla vytvořena komplexní, vícerozměrná síť integrující silniční, železniční, leteckou a potrubní dopravu.

Projekt Číny a Kazachstánu, jakožto dvou zakládajících členů Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS), je projevem šanghajského ducha, který se vyznačuje vzájemnou důvěrou, vzájemným prospěchem, rovností, konzultacemi, respektem k rozmanitosti civilizací a snahou o společný rozvoj.

Přitažlivost šanghajského ducha nadále roste, neboť Bělorusko se během čtvrtečního 24. zasedání Rady hlav států ŠOS v Astaně k ŠOS oficiálně připojilo a stalo se desátým členským státem.

Budování světa všeobecné bezpečnosti

Čínský prezident Si Ťin-pching během summitu ŠOS vyzval členské státy, aby zajistily bezpečnost tváří v tvář reálné hrozbě z dob studenoválečné mentality, řešily složité a vzájemně provázané bezpečnostní výzvy prostřednictvím dialogu a koordinace a reagovaly na měnící se mezinárodní prostředí s přístupem, který je výhodný pro všechny, a budovaly tak svět trvalého míru a všeobecné bezpečnosti.

Členové ŠOS přijali Astanskou deklaraci a slíbili pokračovat ve spolupráci v boji proti terorismu a potírat obchod s drogami i nadnárodní organizovaný zločin.

Členové rovněž vyzvali členské státy OSN, aby provedly všeobecné a úplné odzbrojení pod účinnou mezinárodní kontrolou, upevnily globální režim nešíření jaderných zbraní a postavily se proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, uvádí se v iniciativě vyzývající k solidaritě mezi zeměmi na podporu světové spravedlnosti, harmonie a rozvoje, která byla vydána ve čtvrtek.

V prohlášení uvedli, že současná bezpečnostní rizika a výzvy jsou globální povahy a lze je řešit pouze prostřednictvím budování multipolárního světa, zlepšením globálního ekonomického řízení a koordinovaným úsilím o řešení konvenčních i nekonvenčních bezpečnostních hrozeb.

“Skutečná bezpečnost může být realizována pouze tehdy, když je každá země bezpečná,” uvedl Si při své čtvrteční účasti na zasedání ” ŠOS Plus”.

Vzájemně výhodná spolupráce

Si na summitu ŠOS rovněž poznamenal, že členské státy by měly dodržovat vzájemnou výhodnost a inkluzivitu, udržovat stabilní a plynulé průmyslové a dodavatelské řetězce, stimulovat vnitřní impulsy regionálních ekonomik a pracovat na společných rozvojových cílech.

Čína podporuje hospodářskou spolupráci mezi členskými státy ŠOS, navrhla iniciativy, jako je iniciativa Nová Hedvábná stezka (BRI), na podporu společného rozvoje.

Železniční projekt Čína-Kyrgyzstán-Uzbekistán představoval milník projektu BRI a zároveň opatření na podporu propojení a obchodu mezi členy ŠOS. Tyto tři země podepsaly mezivládní dohodu o projektu v červnu.

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev při gratulaci k podpisu prostřednictvím videopřenosu uvedl, že železnice se stane nejkratší pozemní trasou spojující Čínu a středoasijské země. Otevře také velké trhy v jižní Asii a na Blízkém východě, což prospěje spolupráci mezi regionálními zeměmi a Čínou, dodal.

Železnice začne v Kašgaru na severozápadě Číny v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a na území Uzbekistánu vstoupí přes Kyrgyzstán. V budoucnu se může rozšířit do západní a jižní Asie.

Členové ŠOS v iniciativě vydané ve čtvrtek uvedli, že je důležité nadále hájit a posilovat otevřený, transparentní, spravedlivý, inkluzivní a nediskriminační mnohostranný obchodní systém, který bude podporovat budování otevřené světové ekonomiky.

ŠOS, která pokrývá více než 60 % euroasijského kontinentu a téměř polovinu světové populace, by podle iniciativy představovala strategickou příležitost pro regionální pozemní a námořní dopravní koridory.

https://news.cgtn.com/news/2024-07-04/SCO-s-big-family-expands-ushers-in-new-chapter-of-cooperation-1uY3mn92PbG/p.html

Source Link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here